Меню сайту
Міні-чат
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Сьогодні наш сайт відвідали:
Головна » Файли » ДО УРОКІВ » ГЕОГРАФІЯ

Тваринництво. Рибне господарство.
09.08.2011, 00:37

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД: НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС «СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД      І-ІІІ СТУПЕНІВ № 26 - ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД -ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКИЙ ЦЕНТР «ЗОРЕЦВІТ» КІРОВОГРАДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

 

 

 

 

 

ТВАРИННИЦТВО.

РИБНЕ ГОСПОДАРСТВО.

 

 

Урок для  9 класу

розробила і провела

вчитель географії

Набожна Т.О.

 

 

 

 

 

КІРОВОГРАД

2011

Мета: охарактеризувати галузеву структуру тваринництва, його кормову базу; розвивати ділові якості, виховувати організованість, повагу до думки інших під час обговорення.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: карта України, карти атласу, підручники

Хід уроку:

І. Організаційний етап.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь.

Фронтальне опитування

1.     Які галузі увійшли до складу сільського господарства?

2.     Які галузі увійшли до складу тваринництва?

3.     Яка галузь сільського господарства переважає? Чому?

4.     Наведіть приклад взаємозв’язку рослинництва і тваринництва.

Аналіз самостійної роботи  минулого уроку

(перевірка і корекція схеми міжгалузевих зв’язків сільського господарства)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Соціографічний практикум

1.     Які с/г культури вирощують на вашій дачній ділянці (присадибній ділянці)?

2.     Чи пов’язана «спеціалізація» вашого городу з природними умовами краю?

3.     Які несприятливі природні явища загрожують вашій ділянці?

4.     Назвіть основні технологічні процеси, які ви застосовуєте на своїй ділянці.

5.     Яку ви особисто берете участь у виробництві?

6.     Які види продукції виготовляє ваша «домашня харчова промисловість»? (консервація овочем і фруктів, виготовлення соків, заготівля на зимовий період у сирому вигляді).

7.     Якщо у вас є родичі в сільській місцевості, пригадайте, на яку живність багата садиба?

8.     Дайте характеристику кормової бази тваринництва вашого двору (зерно, сіно, люцерна, залишки їжі).

9.     Які види продуктів поставляє до вашого столу домашнє виробництво?

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Тваринництво – галузь сільського господарства, що задовольняє потреби населення у м'ясо – молочних продуктах, а промисловість – у сировині.

У складі тваринництва декілька галузей:

·        Скотарство : м'ясо-молочне, молочне, молочно-м’ясне.

·        Свинарство: виробництво м’яса, сала, шкіри, щетини.

·        Вівчарство: виробництво вовни, м’яса, молока, лою.

·        Птахівництво: виробництво м’яса, яєць, пір’я.

·        Конярство: розведення та використання коней, виробництво м’яса.

·        Кролівництво: виробництво м’яса, хутра.

·        Хутрове звірництво: виробництво цінного хутра.

·        Бджільництво: розведення бджіл, отримання меду, ліщини, прополісу, бджолиної отрути.

·        Рибальство: вилов річної та морської риби, інших морепродуктів.

На структуру, розміщення і спеціалізацію тваринництва впливає характер кормової бази.

Майже 1/3 всіх посівних площ в Україні зайнято під кормовими культурами (кукурудза на силос, зелений корм, соя, люпин, кормові боби). Решта кормових угідь зайнята посівами однорічних трав, багаторічних трав та озимих на зелений корм.

Кормові культури вирощують повсюдно:

Багаторічні трави – Полісся, Лісостеп;

Кормові баштанні – Степ;

Кормовою базою є і природні угіддя – сіножаті, пасовища.

Розглянемо окремі галузі тваринництва.

Скотарство -  займається розведенням великої рогатої худоби. У лісостепу розводять молочні породи, так як легше забезпечити худобу соковитими травами. У степу – молочно - м’ясні породи, так як свіжих зелених кормів мало (тільки весною і на початку літа), але є можливість забезпечити худобу силосними і концентрованими кормами. Пд. степ – м’ясні породи.

Свинарство – займає ІІ місце. Галузь базується на кормах, що отримуються від землеробства і на відходах харчової промисловості. Розміщується повсюдно з най         більшою концентрацією в приміських зонах, що зумовлено наявністю споживачів. На Поліссі і в Лісостепу вирощують породи м'ясо-сального напрямку. У степу – розвинений сальний напрямок.

Птахівництво – найбільш механізована галузь. Розміщена поблизу міст і в зернових зонах, де займаються птахівництвом для отримання яєць і м’яса. Крім того отримують пір’я для легкої промисловості (пошив подушок, пір’їн).

Вівчарство – у степовій зоні і у Карпатах розводять овець орієнтуючись на природні пасовища. Основні напрямки галузі: тонкорунне і напівтонкорунне вівчарство, а також м'ясо-вовняне вівчарство.

Звірництво – вирощують хутрових звірків: нутрій, норок, лисиць, песців.

Бджільництво – галузь, яка могла б розвиватися в Україні швидкими темпами, але їй приділяється недостатньо уваги. Мед  та інші продукти бджільництва виробляють у Степу, Лісостепу, де вирощують гречку, соняшник.

Бджоли є основними запилювачами плодово – ягідних культур. Бджільництво сприяє підвищенню врожайності цих культур.

Ставкове рибництво – перспективне господарство. Розвивається на основі ставків, водоймищ Дніпра, Дністра, Південного Бугу. Найбільш розвинута галузь у лісостеповій зоні, у Карпатах. Тут створюються рибні ферми, де розводять коропа, білого амура, товстолобика, судака, ляща.

V. Закріплення нових знань.

Усний практикум

-  Якщо б ви мали можливість зайнятися фермерством, то яку саме галузь би обрали і чому?

VI. Домашнє завдання.

Вчити §29, написати есе «Я - фермер» або «Якби я був фермером…»

  

 

Категорія: ГЕОГРАФІЯ | Додав: basted
Переглядів: 1878 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Посилання на сайт
Друзі сайту
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz